Trial & Theatre: Nano Steps – hiukkasteatteriesitys

Nano Steps – hiukkasteatteriesitys on sanaton teos, joka kertoo kummallisesta kahdenvälisestä suhteesta mittakaavojen ja aistirajojen yli. Se tutkii, mitä tapahtuu, kun fyysikko törmää ihmissilmälle näkymättömiin hiukkasiin mikroskoopin valopisteessä. Ryhmä nukketeatteritaiteilijoita valjastaa soveltavan fysiikan menetelmät studio Pasilan näyttämölle ja vie kellarilaboratorioon, jossa tutkimus on ennalta-arvaamatonta.

Nano Steps sai alkunsa kysymyksestä, mikä voisi olla maailman pienin teatterinukke. Trial & Theatre -ryhmä heittäytyi polveilevaan ja ennalta-arvaamattomaan tutkimusprosessiin, jossa he soittivat maailmankuuluille professoreille, matkustivat Cornellin yliopistoon, Tsekin Tiedeakatemian fysiikan instituuttiin ja Aalto-yliopiston laboratorioihin. Studio Pasilassa nähtävä sanaton esitys törmäyttää tieteen esineteatteriin ja tuo ensimmäistä kertaa näyttämölle suoraan fyysikoilta opitun nukketeatteritekniikan: mikrokokoisten partikkelien käsittelyn. Teos ei ole tieteisfiktiota, vaan esitys tieteen fiktiosta.

© Miika Storm Photography

TYÖRYHMÄ
Nano Steps on Alasen, Hanikan ja Syrjän muodostaman Trial & Theatre -työryhmän ensimmäinen teos. Suontausta ja Yu ovat teoksen vierailevia taiteilijoita. Teos on toteutettu ryhmä- ja materiaalilähtöisesti (devising): yhdessä ajatellen, kokeillen ja päättäen. Työryhmän taiteellinen työ tavoittelee vapaata ja kuritonta tutkimusprosessia, jossa tiede ja nukketeatteri puhaltavat yhteen hiileen häilyttäen toistensa rajoja.

Ohjaaja: Aati Hanikka
Dramaturgi: Iiris Syrjä
Äänisuunnittelija-muusikko: Valtteri Alanen
Esiintyjä, devising: En Ping Yu
Valosuunnittelija, devising: Jere Suontausta

© Miika Storm Photography

ESITYKSET

Esityksen ensi-ilta oli 8.8.2023 Helsingin kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämöllä Studio Pasilassa.
Esitys on tilattavissa vierailulle

.
Lisätietoja: https://www.trialandtheatre.com

Ikäsuositus: aikuisille, teos ei kuitenkaan sisällä mitään kouluikäisille sopimatonta
Kesto: 50 min (ei väliaikaa)
Kieli: sanaton

Nano Steps on toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupunginteatterin, Aalto-yliopiston, Itai Cohen Labin (Cornellin yliopisto), Aura of Puppetsin, Studio Altan ja Tsekin tiedeakatemian fysiikan instituutin kanssa. 

Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto, Helsingin kaupunginteatteri, Aura of Puppets, Nordisk Kulturfond ja Samuel Huberin taidesäätiö. 

Kiitos Aurinkobaletti, Metropolitan puppets ja Grus Grus Teatteri. 

Studio Pasilassa vuosina 2022 ja 2023 nähtävä Nykyesityksen näyttämö -pilottihanke tuo nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistokokonaisuutta. Nykyesityksen näyttämön toiminta jakautuu vuonna 2023 kolmeen kantaesitykseen ja kahteen vierailuesitykseen. Pilottihanketta tukee Koneen Säätiö.

Nano Steps – Into the Lab

Työryhmän jatkoversio esitykselle Nano Steps – Into the Lab on osallistava teos, jossa katsojat pääsevät tutustumaan lavalla olevaan laboratorioon. Ensi-ilta oli 12.4.2024 Alfred ve dvoře -teatterissa, Prahassa. Suomen-ensi-ilta koitti 19.4.2024 Tehdas Teatterissa Turussa.

Lue esityksen taustoja ja tekotapoja avaavat kirjoitukset Aura of Puppetsin blogista:

Fysiikan sovelluksia nukenkäsittelytekniikoiksi – osa yksi: ääniaallot ja sähkömagnetismi

Fysiikan sovelluksia nukenkäsittelytekniikoiksi – osa kaksi: Suspensiot ja origamit

Video: Anna Törrönen