Trial & Theatre: Nano Steps

8.–14.8.2023, Helsinki I

Nano Steps on sanaton esitys, joka kertoo kummallisesta kahdenvälisestä suhteesta mittakaavojen ja aistirajojen yli. Se tutkii, mitä tapahtuu, kun fyysikko törmää ihmissilmälle näkymättömiin hiukkasiin mikroskoopin valopisteessä. Ryhmä nukketeatteritaiteilijoita valjastaa soveltavan fysiikan menetelmät studio Pasilan näyttämölle ja vie kellarilaboratorioon, jossa tutkimus on ennalta-arvaamatonta.

Nano Steps sai alkunsa kysymyksestä, mikä voisi olla maailman pienin teatterinukke. Trial & Theatre -ryhmä heittäytyi polveilevaan ja ennalta-arvaamattomaan tutkimusprosessiin, jossa he soittivat maailmankuuluille professoreille, matkustivat Cornellin yliopistoon, Tsekin Tiedeakatemian fysiikan instituuttiin ja Aalto-yliopiston laboratorioihin. Studio Pasilassa nähtävä sanaton esitys törmäyttää tieteen esineteatteriin ja tuo ensimmäistä kertaa näyttämölle suoraan fyysikoilta opitun nukketeatteritekniikan: mikrokokoisten partikkelien käsittelyn. Teos ei ole tieteisfiktiota, vaan esitys tieteen fiktiosta.

TYÖRYHMÄ
Nano Steps on Alanen-Hanikka-Syrjä -kolmikon muodostaman Trial & Theatre -työryhmän ensimmäinen teos. Työryhmän taiteellinen työ tavoittelee vapaata ja kuritonta tutkimusprosessia, jossa tiede ja nukketeatteri puhaltavat yhteen hiileen häilyttäen toistensa rajoja.
Ohjaaja: Aati Hanikka
Dramaturgi: Iiris Syrjä
Säveltäjä-äänisuunnittelija-muusikko: Valtteri Alanen
Esiintyjä: En Ping Yu
Valosuunnittelija: Jere Suontausta

ESITYKSET
Ti 8.8. ensi-ilta klo 18.30
To 10.8. klo 18.30
Pe 11.8. klo 18.30
La 12.8. klo 15 ja klo 18.30
Ma 14.8. klo 18.30
Nykyesityksen näyttämö
Studio Pasila, Ratamestarinkatu 5, Helsinki

Ikäsuositus: aikuisille
Liput 17,50€ / Lippu.fi

Nano Steps on toteutettu yhteistyössä Aalto-yliopiston (Espoo), Itai Cohen Labin (Cornell University, Ithaca), Tsekin Tiedeakatemian fysiikan instituutin (Praha), Helsingin Kaupunginteatterin (Helsinki), Studio Altan (Praha), Aura of Puppetsin (Turku) ja Metropolitan Puppetsin (Helsinki) kanssa.
Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Nordisk Kulturfond ja Aura of Puppets.

Studio Pasilassa vuosina 2022 ja 2023 nähtävä Nykyesityksen näyttämö -pilottihanke tuo nykyesityksen erilaisia muotoja osaksi Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistokokonaisuutta. Nykyesityksen näyttämön toiminta jakautuu vuonna 2023 kolmeen kantaesitykseen ja kahteen vierailuesitykseen. Pilottihanketta tukee Koneen Säätiö.

Lue esityksen taustoja ja tekotapoja avaava kirjoitus Aura of Puppetsin blogista: Fysiikan sovelluksia nukenkäsittelytekniikoiksi – osa yksi: ääniaallot ja sähkömagnetismi

Share on facebook
Share on twitter
Share on email