You are currently viewing Alma Rajala

Alma Rajala

Ohjaaja, esiintyjä, käsikirjoittaja

Alma Rajala on ohjaaja ja esiintyjä, joka yhdistelee omassa työssään nukketeatteria eri lajeihin, kuten tanssiin, äänitaiteeseen ja puheteatteriin. Hän luo omaa teatterikieltään, jossa filosofia kohtaa kehon ja kääntyy kuviksi.

Rajalan vahvuuksia ovat ohjaus, visuaalinen dramaturgia ja nukkenäyttelemisen lisäksi ääninäytteleminen. Hän on aloittanut draamateatterin ohjaajana jo vuonna 1998 ja siirtynyt vuosien varrella visuaaliseen, nukketeatterilliseen suuntaan. Teatteritöidensä lisäksi hän on taidekasvattaja erityisosaamisenaan draamalliset museokierrokset, joita hän teki työkseen Tampereen museopalveluissa 2004–2008. Lisäksi hän kirjoittaa artikkeleita muun muassa Nukketeatteri-lehteen. Rajala on valmis muun muassa tarinallistamaan mitä erilaisimpia tapahtumia sekä juontamaan nukein tai ilman. Nuketonkin näytteleminen on siis osaamisvarastossa, samoin kuin eri yhteyksissä teatterista keskustelu ja kirjoittaminen.

Rajalaa kiinnostavat visuaalinen, assosiatiivinen dramaturgia sekä runo näyttämöllä. Hän käyttää mielellään myös kansanperinteen elementtejä omalaatuisesti tulkittuina. Sukupuolen esittäminen ilman stereotypioita, monimerkityksellisesti, on mukana esityksestä toiseen. Niin paljon, että aiheesta syntyi myös pro gradu -työ yliopistoon 2008.

almarajala.com