You are currently viewing Alma Rajala

Alma Rajala

Ohjaaja, esiintyjä, käsikirjoittaja

Alma Rajala (s. 1978) on omaleimainen, monialainen ja alati uutta etsivä nukketeatteriohjaaja ja -esiintyjä, joka yhdistää nukketeatteria eri taiteenlajeihin. Hän luo omaa teatterikieltään, jossa filosofia kohtaa materiaalin ja kehon ja kääntyy moniselitteisiksi, vahvatunnelmaisiksi kuvksi. Rajala kuuluu suomalaisen nykynukketeatterin kärkinimiin ja kehittää alaa osaltaan toimalla aktiivisesti mm. Aura of Puppets -nukketeatteriverkostossa, jonka myötä ala on noussut Suomessa voimakkaasti esiin. 

Yhtenä viimeaikaisista töistään hän ideoi ja loi konseptin immersiiviselle Huoneiden kirja -suurteokselle, joka nähtiin Turussa elokuussa 2021. Huoneiden kirja kokosi 150-henkisen taiteilijajoukon luomaan Saila Susiluodon samannimisestä runoteoksesta kokemuksellisen, tilallisen esityksen. Teokselle myönnettiin vuoden 2021 näyttämötaiteen valtionpalkinto sekä Rajalalle myös Suomen arvostelijain liiton Kritiikin punnukset -palkinto. 

Muita merkittäviä teoksia ovat esimerkiksi Reetta Niemelän käsikirjoittama Sukupuuttopratiisi – Nykynukketeatteria lapsettomuuden hedelmällisyydestä (Mekaaninen joutsen – Elävä ensemble 2021) sekä Pipsa Longan tekstin perustunut Tähkäpää – Tornin Diiva (Tehdas Teatteri 2016). Alma Rajala työskentelee vuoden 2023 alusta Taiteen edistämiskeskuksen 5-vuotisella taiteilija-apurahalla.

almarajala.com