You are currently viewing TIP-Fest 2024 ohjelmisto julki!

TIP-Fest 2024 ohjelmisto julki!

Turku International Puppetry Festival järjestetään 6.–10-11.2024 teemalla ”Huominen”. Jo 15 -vuotias TIP-Fest tuo Turun syksyyn värikkään ja valoisan kattauksen kotimaisia ja ulkomaisia esityksiä niin pienimmille katsojille, kuin paljon nukketeatteria kokeneille.

Tämän vuoden festivaalin esitykset kiinnittävät huomiomme teknologisiin ja poliittisiin mullistuksiin. Katse suunnataan myös nukketeatteritaiteen omaan tulevaisuuteen; millä tavalla nukketeatteri vastaa muuttuvaan maailmaan? Entä mitkä tämän päivän marginaaliset ja kokeelliset teatterimuodot ovat huomisen valtavirtaa? TIP-Fest tähystää tulevaisuuteen nukketeatterillisen linssin läpi. Se kutsuu yhteisölliseen pohdintaan tulevasta, mutta myös ymmärtämään itseämme, sillä kunnon sci-fi -teoksen tavoin myös tämän festivaalin ohjelmisto kertoo ennen kaikkea siitä, missä ja ketkä olemme juuri nyt.

Robotit ja nanopartikkelit nukkeina

Ennakkoluulottomuus ja taiteellinen kunnianhimo ovat tämänkin festivaalivuosikerran ytimessä. Niin Belgiasta, Saksasta ja Portugalista kuin Pohjolan nukketeatterin pääkaupungistamme Turkuun valikoitu ohjelmisto tuo maailmanluokan taiteilijoita yhteen.

”Odotettavissa on monimuotoisia esityksiä, jotka omalta osaltaan tarkastelevat ja uudelleenmäärittelevät nukketeatterin rooleja. Minkälaisia tulevaisuuden yleisöjä nykyvauvat ovat? Entä robotit teatterissa esiintyjinä? Entäpä paljaalle ihmissilmälle näkymättömät nanohiukkaset tulevaisuuden nukkeina? Miten Antiikin myyttistä tulevaisuuden kerrontaa voi hyödyntää tämän päivän futurismissa? Tulevaisuuden nukketeatterin työkaluina nähdään festivaaliohjelmistossa virtuaalitodellisuuslasien ja tietokoneohjelmien rinnalla keeppejä, vettä ja – ilmapalloja.”, festivaalin taiteellinen johtaja, nukketeatteritaiteilija Ishmael Falke kertoo.

Esitysten teemoissa esiin puskevat myös uhkakuvat: pelko ja ahdistus muuttuvassa maailmassa, mutta niiden rinnalla on lisäksi riemua ja innostusta uuden löytämisestä. TIP-Festin ohjelmisto katsoo tulevaisuuteen pilke silmäkulmassa tarjoten itsetietoista, humoristista ja myötäelävää asennetta kohti huomispäiväö.

Festivaaliohjelma valtaa näyttämöiden kautta kaupunkia; nukketeatteria nähdään festivaalia järjestävän nukketeattereiverkosto Aura of Puppetsin pitkäaikaisien yhteistyökumppaneieden, kutene kulttuuritehdas Manillan ja siellä sijaitseva Tehdas Teatterin lavoilla, Turun Seikkailupuistossa sekeä Turun Kaupunginteatterissa, jossa festivaalin ohjelmistoa koetaan ensi kertaa Pienellä näyttämöllä.

Katso ohjelmisto täältä