Rajala, Alma

Ohjaaja, esiintyjä, käsikirjoittaja

Alma Rajala on ohjaaja ja esiintyjä, joka yhdistelee omassa työssään nukketeatteria eri lajeihin, kuten tanssiin, äänitaiteeseen ja puheteatteriin. Hän luo omaa teatterikieltään, jossa filosofia kohtaa kehon ja kääntyy kuviksi.

Erityisosaaminen
Rajalan vahvuuksia ovat ohjaus, visuaalinen dramaturgia ja nukkenäyttelemisen lisäksi ääninäytteleminen. Hän on aloittanut draamateatterin ohjaajana jo vuonna 1998 ja siirtynyt vuosien varrella visuaaliseen, nukketeatterilliseen suuntaan. Teatteritöidensä lisäksi hän on taidekasvattaja erityisosaamisenaan draamalliset museokierrokset, joita hän teki työkseen Tampereen museopalveluissa 2004–2008. Lisäksi hän kirjoittaa artikkeleita muun muassa Nukketeatteri-lehteen.

Valmius
Rajala on valmis muun muassa tarinallistamaan mitä erilaisimpia tapahtumia sekä juontamaan nukein tai ilman. Nuketonkin näytteleminen on siis osaamisvarastossa, samoin kuin eri yhteyksissä teatterista keskustelu ja kirjoittaminen.

Kiinnostukset
Rajalaa kiinnostavat visuaalinen, assosiatiivinen dramaturgia sekä runo näyttämöllä. Hän käyttää mielellään myös kansanperinteen elementtejä omalaatuisesti tulkittuina. Sukupuolen esittäminen ilman stereotypioita, monimerkityksellisesti, on mukana esityksestä toiseen. Niin paljon, että aiheesta syntyi myös pro gradu -työ yliopistoon 2008.

Ansiot
– FM Tampereen yliopistosta Teatterin ja draaman tutkimuksen sekä naistutkimuksen yhdistelmätutkinnosta 2008, Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Turun Taideakatemiasta nukketeatterin suuntautumisvaihtoehdosta.

– Suomen Kulttuurirahaston puolivuotinen työskentelyapuraha 2014 sekä kokovuotinen apuraha 2016.

– Taiteen edistämiskeskuksen puolivuotinen työskentelyapuraha 2017.

– Suomen Uniman Vuoden Nukketeatteriteko -palkinto Case OFF Nukketeatteri -tapahtuman järjestämisestä Tampereen Teatterikesään 2014.

– Julkaisu: Erityisen avoin kohtaaminen – Menetelmäopas erityistä tukea tarvitsevien lasten taidekasvatukseen, 2008; Tampereen museopalvelut, TAITE sekä Taikalamppu.

– Finlandia Junior -lastenkirjapalkintoraadin jäsen 2015.

 

almarajala.com