Merja Pöyhönen & työryhmä: Leda

4.–5.12.2024 Tampere |

Turkulaisen nykynukketeatterin helmi sekoittaa rokokoon, joutsenmyytin ja sukupuoli-identiteetit!

Kun eräs maaseutuerakkona elelevä aatelinen alkaa kertoa omaa versiotaan antiikin Ledan ja joutsenen myytistä syntyy yhtä aikaa traaginen ja hervottoman hauska kuvaelma neidon häpäisystä. Leda on rokokooaikaan sijoittuva tarina kielletyistä intohimoista, identiteetistä, vallankäytöstä ja rakkaudesta – sekä häpeilemätön kaunokirjallinen ilotulitus.

Näytelmän nukketeatteriversiossa nuket herättävät tarinan henkiin juuri kuin vain nuket voivat. Viaton Adèle-neitsyt, paheellinen markiisitar, suorasukainen Monsieur de Signe ja kaksi lintujen jaloista kiinnostunutta paronia löytävät muotonsa vinksahtaneista rokokoohörhelöistä sekä enemmän tai vähemmän eroottisista muoviesineistä. Parodisen ilottelun takaa paljastuu kuitenkin myös synkempiä sävyjä ja ihmiskohtaloita. Seksuaalisesta traumasta seuraa hillittön yritys kuvata tragedia kepeän hienostuneesti ja ajanmukaisesti peitellen. 

Leda on kantaesitys Anu Kaajan palkitusta esikoisromaanista. Nukketeatterisovituksesta ja toteutuksesta vastaa ohjaaja Merja Pöyhösen johdolla piinkova ammattilaisjoukko, jossa on tuttuja nimiä monien viime vuosien nukketeatterimenestysten takaa.

Valmistaudu nauramaan, hämmentymään ja liikuttumaan!

TYÖRYHMÄ
Käsikirjoitus: Anu Kaaja
Ohjaus ja konsepti: Merja Pöyhönen
Nukenrakennus, lavastus ja puvustus: Jenni Rutanen
Nukenrakennus (kertojanukke): Helena Markku
Sävellys: Antti-Juhani Manninen
Äänisuunnittelu: Merja Pöyhönen ja Antti-Juhani Manninen
Valosuunnittelu: Essi Santala
Esiintyjät: Sirpa Järvenpää, Reetta Moilanen, Riina Tikkanen, Maija Westerholm

Tuotanto: työryhmä & Turun Kaupunginteatteri

Esityksen ensi-ilta oli lokakuussa 2020 Turun Kaupunginteatterin Sopukassa, jonka jälkeen Leda on vieraillut mm. Espoon kaupunginteatterissa. Vuonna 2022 esitys palasi yleisön pyynnöstä Sopukan lavalle. Tampereen Esitysvierailut toteutetaan Uudet klassikot – Nya klassiker -rahaston tuella. Aura of Puppetsin ja TTT:n yhteistyössä toteutettavassa laajassa esityssarjassa on neljä eri esitysvierailua vuosina 2024–2025. Esityksen valmistamista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Turun teatterisäätiö, Suomen Kulttuurirahasto sekä nukketeatteriverkosto Aura of Puppets.

ESITYKSET

ke 4.12. klo 19.00
to 5.12. klo 13.00 & 19.00
Eino Salmelaisen näyttämä
 Tampereen Työväen Teatteri

Kesto: n. 1 h 15 min, ei väliaikaa
Ikäsuositus: 15 +

Liput 20€ / 25€
TTT:ltä tai Lippupisteestä

Sisältövaroitus: Esitys sisältää ja käsittelee seksuaalista väkivaltaa. 

kuva: Jesper Dolgov
kuva: Jesper Dolgov

”Nukettaminen on taitavaa ja esimerkiksi kertojahahmon kohdalla yksinkertaisesti upeaa.” – Maria Säkö, Helsingin Sanomat

Video: Jussi Virkkumaa