You are currently viewing PERUTTU Nukketeatterin miniakatemia 5.-6.11.2021, Turku

PERUTTU Nukketeatterin miniakatemia 5.-6.11.2021, Turku

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Täällä taas! Yhä tiiviimpänä, yhä intensiivisempänä, yhä tehokkaampana! Ovet auki maailman upeimpaan taidemuotoon:

NUKKETEATTERIN MINIAKATEMIA -intensiivikurssi

Teatterimaailma aukeaa, nukketeatteri elää ja kukoistaa ja Aura of Puppets tarjoaa nyt viimeinkin toivotun uusinnan eli mahdollisuuden oppia alan perusteita ammattilaisten vetämän intensiivikurssin muodossa! Kurssi on kohdennettu esittävän taiteen ammattilaisille, ammattiin opiskelijoille tai jo pitkään harrastaneille. Sen myötä saat välineitä nukkejen ja nukketeatterin käyttöön osaksi omaa ilmaisukieltä.

KURSSIKUVAUS
Kurssi koostuu nukeilla näyttelemisen, nukenrakennuksen ja nukketeatterillisen ajattelun tuntikokonaisuuksista. Kurssilla rakennetaan vaiheittain itselle upouusi työväline, pöytänukke, jota käytetään myös nuketusharjotteiden välineenä. Käytännön harjoitteiden sekä keskustelun kautta tutustutaan nukketeatteriin taidemuotona ja avataan sen ajattelun lähtökohtia. Nuken elävöittämistä tarkastellaan kokonaisvaltaisesti nukketeatterin eri osa-alueista käsin. Osallistujilta toivotaankin valmiutta käyttää käsiensä lisäksi koko kehoaan ja ääntään, perustyökaluja ja aivojaan sekä avoimuutta ryhmätyöhön.

Opetus keskittyy mm. seuraaviin nukketeatterin avainasioihin:
• Nukeilla näytteleminen: elävöitys, reagointi, hahmo, puhe ja yhteisnuketus
• Nukenrakennus: nuketuksellisuus, liike, materiaalivalinnat
• Nukketeatterillinen ajattelu: kokonaiskielen luominen, yhteenpelaaminen, nuken dramaturgia

KOHDERYHMÄ
Esittävän taiteen ammattilaiset, ammattiin opiskelijat tai jo pitkään harrastaneet. (Taustaa voi olla esimerkiksi teatterissa, nukketeatterissa, soveltavassa teatterissa, sirkuksessa, esitystaiteessa, tanssissa, naamioteatterissa tai klovneriassa.)

OPETTAJAT
Kurssin vetäjät ovat Aura of Puppetsin rautaisia nukketeatteriammattilaisista. Merja Pöyhönen (nukeilla näytteleminen ja nukketeatterillinen ajattelu) ja Jenni Rutanen (nukenrakennus) ovat yhdessä ja erikseen ollut lukuisien viime vuosien nukketeatteriesitysten takana. Viimeksi heidän yhteistyötään on voinut ihailla Nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen FUNNY – The Best Puppet Show Ever Made – esityksessä.

AIKATAULU
Pe 5.11. ja la 6.11. klo 10-18, sisältää ruokatauon (1h)
Kurssi toteutetaan Aura of Puppetsin tiloissa osoitteessa Itäinen Rantakatu 64, Turku. Kurssi-ilmoittautumiset viimeistään 24.10.2021.
Kurssipaikka vahvistetaan lunastamalla kurssimaksu Holvista.
Kurssi ajoittuu TIP-Festin kanssa samaan aikaan, joten osallistujilla on oiva mahdollisuus kokea iltaisin nukketeatteriesityksiä Manillan tiloissa!

HINTA
150,00 € (sis. materiaalit). Osallistujien toivotaan tuovan kurssille mukanaan omat sakset ja kuumaliimapistoolin (11-12mm).
Kurssille on rajattu määrä paikkoja, ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssi-ilmoittautuminen on sitova, eikä kurssimaksussa ole palautusoikeutta. Kurssi toteutuu, mikäli kurssin minimiosallistujamäärä täyttyy. Mahdollisessa peruutustapauksessa kurssihinta maksetaan kuitenkin takaisin täysimääräisenä. Muissa tapauksissa kurssihinnan palautus ei ole mahdollista.

OPETTAJIEN ESITTELY
Merja Pöyhönen – nukeilla näytteleminen & nukketeatterillinen ajattelu Merja Pöyhönen (s. 1980) on melkein kaikki tähänastiset esitysunelmansa toteuttanut nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja, ja yksi suomalaisen nykynukketeatteriaallon uranuurtajista. Hän on opiskellut nukketeatteria Turun AMKn Taideakatemiassa 2001-2005 ja fyysistä teatteria Pariisissa maineikkaassa koulussa École Internationale de Théâtre Jacques Lecoqissa 2007-2008.

Pöyhönen on kiinnostunut nukeista, tunteista ja liikkeestä ja ohjannut lukuisia taidealansa tunnetuimmista kotimaisista esityksistä. Esiintymiset mukaan lukien hän on ollut ammattiuransa aikana osallisena lähes neljässäkymmenessä nukke- tai fyysisen teatterin teoksessa. Pöyhösen merkittävimpiä töitä ovat olleet John – Eleanor (2011), Leda (2020), Missing Amelia Earhart (2016) ja Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla -trilogia (2013, 2015, 2017). Pöyhönen on nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen perustajajäsen ja toimii aktiivisesti TEHDAS Teatterin sekä nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin riveissä.

Vuonna 2019 Pöyhönen debytoi ohjaajana myös ulkomailla (Theater Chemnitz, Saksa; Nuku Teater, Viro) sekä teki maanlaajuista huomiota saavuttaneen pikapaikkauksen Babe – Urhean Possun pääroolissa Turun Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Vuosiksi 2020-2024 Pöyhöselle on myönnetty valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha, ehkäpä ensimmäisenä nukketeatteritaiteilijana kautta aikojen.

Jenni Rutanen (nukenrakennus)
Jenni Rutanen (s.1982) työskentelee nukketeatterin vapaan taidekentän produktioissa pääasiassa nukenrakentajana ja visuaalisuuden suunnittelijana. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi ja nukketeatteritaiteilijaksi ja työskennellyt opintojensa jälkeen vaikuttavan monipuolisesti erilaisissa taide- ja teatteriyhteisöissä. Kuvataiteen opinnot hän suoritti Tampereen AMK/Taiteen ja Viestinnän oppilaitoksessa sekä Lissabonissa Universidade de Belas Artes:issa vuosina 2002-2006 ja nukketeatteriopinnot Turun AMK/Taideakatemiassa vuosina 2012-2016.

Rutanen on intuitiivisen tarkka visualisti, jonka viimeiset merkittävimmät työt nukketeatterin kentällä ovat FUNNY (2021), Vedenalainen (2020), Leda (2020), nukkeooppera Croak -Or the Unexpected Joys and Perils of Singing (2018), Nooat – sillä hän oli herralle mieluinen (2018).