You are currently viewing Seminaari: ÄÄNIÄ JA MUSIIKKIA ESITTÄVÄN TAITEEN NÄYTTÄMÖILLÄ

Seminaari: ÄÄNIÄ JA MUSIIKKIA ESITTÄVÄN TAITEEN NÄYTTÄMÖILLÄ

Seminaari ja työpaja äänen ja musiikin ammattilaisille ja aiheesta kiinnostuneille TEHDAS Teatterilla 30.10. ja 5.11.2021
 
Ääniä ja musiikkia esittävän taiteen näyttämöillä -seminaari on kaksipäiväinen kokonaisuus, joka keskittyy erilaisiin näkökulmiin ja lähestymistapoihin luoda ääntä ja musiikkia esittävässä taiteessa, kuten teatterissa, nukketeatterissa ja performanssissa. Seminaarin järjestävät yhteistyössä TEHDAS Teatteri ja TIP-Fest (Turku International Puppetry Festival). 

Presentatiot ja paneelikeskustelu


Lauantaina 30.10. klo 14-16.30 TEHDAS Teatterin tiloissa (Itäinen Ratnakatu 64 Turku)kuullaan neljä inspiraatiopresentaatiota monipuolisilta äänen ja musiikin tekijöiltä: 

Perrine Ferrafiat: Sounding materials
Markus Heino: Esineiden ja kasvien omat äänet näyttämöllä 
Arttu Aarnio ja Timo O. Nenonen: ITE-Soittimet näyttämöllä

Presentaatioiden jälkeen esittävän taiteen moniottelija, säveltäjä ja äänisuunnittelija Antti-Juhani Manninen vetää paneelikeskustelun, jossa keskustelemassa ovat säveltäjä-muusikot Roosa Halme, Valtteri Lipasti, Kari Mäkiranta ja Laura Naukkarinen. Keskustelun keskiössä ovat äänen mahdollisuudet taiteessa, äänen ja kuuntelun mahdollistamat läheisyyden ja vierauden ja herkistymisen reitit. 
 

Konsertti

Lauantai-iltana klo 19 alkaa TEHDAS Teatterilla Ääniä Tehtaalta -konsertti, jossa juhlitaan teatterimusiikkia: säveltäjiä, äänisuunnittelijoita ja -taiteilijoita. Ääni on elimellinen osa teatteria, mutta harvoin sille annetaan tilaa kuulua itsenäisenä taideteoksena (toisin kuin elokuvataiteessa, jossa soundtrackit erillisinä julkaisuina ovat olleet olemassa jo pitkään). Konsertoimassa ovat mm.  Lipasti, Halme, Mäkiranta, Manninen, Naukkarinen.  Liput konserttiin 15€ /kpl Tiketistä.

Työpaja


Perjantaina 5.11. klo 10-14 slovenialainen muusikko ja nukketeatteritaiteilija, tohtori Matija Solce vetää työpajan ”Musical perspective of object & puppet theatre” (englanniksi) Vanhalla Viinatehtaalla. Solce toteaa, että ”Nukketeatterilla on kapasiteetti objektivoida ja samaan aikaan animoida esineitä, hahmoja, kehoa, valoa, tilaa tai ääntä.  Tämä muuttuvien ilmaisulähteiden kapasiteetti tekee nukketeatterista joustavimman taidemuodon, missä konsertti voi muuttua performanssiksi, visuaalinen installaatio nukketeatteriesitykseksi, animoija näyttelijäksi.” Työpaja kustantaa 30€ (Aura of Puppetsin ja TEHDAS Teatterin jäsenille maksuton). Työpajaan ilmoittautuminen tästä
 
Perjantaina klo 17:00 ja 20:00 on mahdollisuus nähdä Mila Nirhamon  ohjaama, aikuisille suunnattu nykynukketeatteriesitys Pilvien Paino (äänisuunnittelu: Perrine Ferrafiat) Turun kaupunginteatterin Sopukassa sekä klo 19 Matija Solcen rytmikäs objektiteatteriesitys kahdelle esiintyjälle ja marionetille, Being Don Quichotte TEHDAS Teatterilla, osana 3.-7.11.2021 järjestettävää TIP-Festiä. Solcen esityksen yhteydessä järjestetään Elinan kanssa yksillä -keskustelutilaisuus, jonka vetää nukketeatteritaiteilija Elina Lajunen. Perjantai-ilta jatkuu jameilla yhdessä Matija Solcen kanssa.   

Kokemus on paras paikan päällä nautittuna, mutta sekä seminaari että konsertti striimataan teatterin nettisivuille: https://www.tehdasteatteri.fi/video/
Turku viettää Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa vuonna 2021. Ääniä Tehtaalta konsertti toteutetaan osana merkkivuoden ohjelmaa.


Tervetuloa!