You are currently viewing TIP-Festin ammattilaisohjelmistossa monipuolinen kattaus kiinnostavia esityksiä ja keskusteluja

TIP-Festin ammattilaisohjelmistossa monipuolinen kattaus kiinnostavia esityksiä ja keskusteluja

Turku International Puppetry festival tuo jo kahdettatoista kertaa yhteen nukketeatterin ammattilaiset ja ystävät ke 3.-su 7.11.2021. Teemana on ääni, musiikki ja rytmi nukketeatterinäyttämöllä. Teatterialan ammattilaisille on koottu festivaalin ohjelmistoon kokonaisuuksia sekä suomeksi että englanniksi, läsnä ja etänä.

Ääniä ja musiikkia esittävän taiteen näyttämöllä -seminaari 30.11.

Festivaaliin otetaan varaslähtö jo lauantaina 30.10. klo 14:00-16:30 Ääni-teemaisen seminaarin merkeissä: Ääniä ja musiikkia esittävän taiteen näyttämöllä -seminaari järjestetään yhteistyössä TEHDAS Teatterin kanssa.

Presentaatioissa ja paneelikeskustelussa pureudutaan erilaisiin näkökulmiin ja lähestymistapoihin luoda ääntä ja musiikkia esittävässä taiteessa, kuten teatterissa, nukketeatterissa ja performanssissa. Tilaisuus on maksuton. Inspiraatiopresentaatiota kuullaan monipuolisilta äänen ja musiikin tekijöiltä Arttu Aarniolta, Perrine Ferrafiatilta, Markus Heinolta ja Timo O. Nenoselta. Presentaatioiden jälkeen esittävän taiteen moniottelija, säveltäjä ja äänisuunnittelija Antti-Juhani Manninen vetää paneelikeskustelun, jossa keskustelemassa ovat säveltäjä-muusikot Roosa Halme, Valtteri Lipasti, Kari Mäkiranta ja Laura Naukkarinen.

Katso lisätiedot täältä.

Matija Solce

Ääniaiheinen työpaja 5.11. klo 10-14

Slovenialainen muusikko ja nukketeatteritaiteilija, tohtori Matija Solce pitää festivaaleilla englanninkielisen työpajan Musical perspective of object & puppet theatre Manillan Vanhalla Viinatehtaalla. Solce toteaa, että ”Nukketeatterilla on kapasiteetti objektivoida ja samaan aikaan animoida esineitä, hahmoja, kehoa, valoa, tilaa tai ääntä. Tämä muuttuvien ilmaisulähteiden kapasiteetti tekee nukketeatterista joustavimman taidemuodon, missä konsertti voi muuttua performanssiksi, visuaalinen installaatio nukketeatteriesitykseksi, animoija näyttelijäksi.” Työpajan osallistumismaksu onn 30€ ja paikan voi varata Aura of Puppetsin verkkokauppa Holvista.

Puhetta nukeista keskustelu 4.11.

Suomen UNIMAn Puhetta nukeista -keskustelusarja jatkuu nukketeatterifestivaali TIP-Festin huiskeessa torstaina 4.11. klo 18-19:30

Puhetta nukeista osa 3 – nukketeatteriesityksen osa-alueet ja maailmat Keskustelijoina nukketeatteritaiteilijat Merja Pöyhönen, Alma Rajala ja Maiju Tainio.

Millaisista elementeistä nukketeatteriesitysten maailma koostuu? Millaiset nuket ja lavastus, entä musiikki? Mistä ideat lähtevät liikkeelle? Kuka päättää, miten ja missä vaiheessa eri osa-alueet muotoutuvat ja miten ne vaikuttavat toisiinsa?

Zoom-alustalla tapahtuvaan keskusteluun on vapaa pääsy. Linkki keskusteluun täällä.

Elinan kanssa ykillä -keskustelu TIP-Festissä 2020

Elinan kanssa yksillä -keskustelut 4. ja 5.11. klo 20:00

Elinan kanssa yksillä nautitaan taiteilijan lempijuomaa ja annetaan keskustelun soida ja soljua, svengata rytmikkäästi nukketeatteritaiteilijan olemassaolossa, elämässä ja itse nukketeatteritaiteessa tietenkin.

Tämän vuoden festivaalin teemana on Ääni, musiikki ja rytmi nukketeatterinäyttämöllä. Miten rytmi ja liike, kaiken olemassaolon elinehto näyttäytyy ja toteutuu nukketeatterinäyttämöllä? Mikä on hiljaisuuden ja kuuntelun merkitys? Entä mistä musiikista nuket pitävät? 

Maksuttomia, esitysten yhteydessä TEHDAS Teatterin lämpiössä järjestettäviä keskusteluja emännöi nukketeatteritaiteilija Elina Lajunen, vieraina kotimaiset ja ulkomaiset nukketeatteritaiteilijat. Katso tarkemmat tiedot täältä.

Englanninkielinen etäkokonaisuus: pitchauksia, striimattuja esityksiä sekä keskustelu

Online-kokonaisuus koostuu torstaina aamupäivällä kuultavista nukketeatteritaiteilijoiden pitch-puheenvuoroista sekä keskustelutilaisuudesta Some global views on contemporary puppetry, jossa keskustselemssa ovat Miran Shin AVIAMA General Assembly 2022 & Unima World Congress 2025 in Chuncheon City,  Blair Thomas Chicago Puppet Festival, Ajda Roos Ljubljana Puppet Theatre sekä Roosa Halme TIP-Fest. Moderaattorina toimii Aura of Puppetsin toiminnanjohtaja Elina Tanskanen.

Lisäksi olemme koonneet pienen ohjelmiston striimattuja esityksiä, joiden katselulinkit lähetetää ilmoittautuneille 3.11. Esitykset voi katsoa marraskuun loppuun saakka. Festivaalien kotimainen kantaesitys Ennen Peukalo-Liisaa livestriimataan kes 3.11. klo 20:00 osana online-ohjelmistoa.

Katso koko maksuton englanninielinen ammattilaisohjelmisto ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Anna Nekrassova: Ennen Peukalo-Liisaa, kuva: Jesper Dolgov