You are currently viewing TIP-Fest 2023 tulee taas marraskuussa, ohjelmisto on nyt julki!

TIP-Fest 2023 tulee taas marraskuussa, ohjelmisto on nyt julki!

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

TIP-fest: Tämä hetki 8.–12.11.2023
Festivaalin taiteellisen johtajan tervehdys

Hyvä nukketeatterin ystävä,
syksyllä juhlitaan taas Turun kansainvälistä nukketeatterifestivaalia TIP-Festiä, tänä vuonna teemalla ”Tämä hetki”. Ylpeästi teini-ikäinen (jo 14 -vuotias!) festivaalimme on luonnollisesti tyytymätön nukketeatterin konventioihin ja kysyy mitä on nukketeatteri tänä päivänä, juuri nyt. Iälleen tyypillisesti festivaali myös vastaa tähän kysymykseen rohkeasti, ennakkoluulottomasti sekä taiteellisella kunnianhimolla. Teatteri on yhteisöllisyyden ja läsnäolon taidetta, ja festivaalin teema ”Tämä hetki” teroittaa tätä kokemusta katsojille todistaen samalla, että nukketeatteri ei ole pölyttynyt monoliitti, vaan elämää kuhiseva, alati uudistuva biosfääri.

Ohjelmistossa korostuu yhteisöllinen kokemus

Mitä on odotettavissa? Ennen kaikkea jo hyväksi koettua,  nukketeatterin omalakista näkökulmaa ympäröivään todellisuuteen. Näkökulmia, jotka naurattavat, hämmästyttävät tai ihan vain avartavat katsettamme ymmärtämään paremmin itseämme ja maailmamme. Tämän lisäksi TIP-Festin esityksissä elävä, jaettu yhteisöllinen kokemus asettuu tarinan sekä hahmojen edelle – tai jopa kokonaan niiden tilalle. Esitykset tunnustelevat aikamme sykettä ja kuvastavat ”ajan henkeä”.

Juonen ja hahmojen jäädessä sivuun, luodaan esityksissä tilaa visuaalisuudelle, sekä muille aisteille, ennen kaikkea läsnäololle. Luvassa on optista taikaa ja visuaalista taituruutta, matkailua paikallaan pysyen sekä tilaa oivalluksille; ulkona ja kaapissa, niin esihistoriallisen myytin äärellä kuin muovisen vedenkeittimen edessä. Myös katsojuus korostuu tämän vuoden festivaalin esityksissä, kun yleisö ei ole pelkkä passiivinen todistaja, vaan yhteisen kokemuksen aktiivinen osapuoli.

TIP-Fest näyttäytyy nyt – pitkän pandemiasta johtuvan tauon jälkeen – kansainvälisempänä festivaalina ja tuo maailman turuilta Suomen Turkuun neljä ainutlaatuista esitystä. Niiden lisäksi festivaalia järjestävän nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin taiteilijoiden omaa tuotantoa edustavat kuusi erinomaista esitystä, joista jopa kolme saa TIP-festeillä kantaesityksensä!

Vierailuja ympäri Eurooppaa ja Kanadasta saakka

Kansainvälisyys näkyy ja tuntuu tänä vuonna useammalla uudella, jännittävällä tavalla. Aura of Puppets on mukana kaksivuotisessa, Euroopan Unionin Luova Eurooppa -rahoitteisessa IMPULSE! – New Focus on Puppetry and Visual Theatre -hankkeessa, jossa TIP-Festin lisäksi vaikuttavat festivaalit Liettuasta ja Portugalista. Hankkeen puitteissa nähdään paitsi esitysvierailuja, myös taiteilijoille suunnattuja residenssejä sekä työpajoja, joista materiaali- ja esinelähtöisen devising-dramaturgian mestarikurssi Tsekkiläisen alan huipun kanssa toteutuu Turussa. Lisäksi Kanadan Montrealissa sijaitseva kansainvälinen Casteliers -nukketeatterifestivaali puolestaan toteuttaa residenssivaihdon TIP-Festin yhteydessä. Tätä kaikkea sulatellaan kaikille avoimissa keskustelutilaisuuksissa festivaalin aikana.

Festivaaliohjelman painopiste on kulttuuritehdas Manillassa, mutta esityslonkerot ulottuvat Seikkailupuisto Seikkikseen, Åbo Svenska Teateriin sekä erääseen, salaiseen ulkoilureittiin saakka!

Tästä keväästä suuntaamme pelkäämättä katsetta kohti marraskuun pimeitä iltoja, sillä vain pimeässä näkyy tähtiä!

Kohti TIP-Festiä ja juhla-aikaa,
Ishmael Falke, TIP-Festin taiteellinen johtaja.

Kuva: Jussi Virkkumaa