Viime vuosilta tuttuun tapaan Turku International Puppetry Festival tarjoaa teatterialan ammattilaisille suunnattua ohjelmistoa ja keskusteluja. Tämän vuoden LIGHT editionin teemat valo ja keveys heijastuvat festivaaliesitysten aiheissa, materiaaleissa, lähestymistavoissa ja nukeissa sekä tänä vuonna koko festivaalin rakenteessa. TIP-Festillä koetaan luomisen keveyttä ja tummasävyisiä tarinoita, runoutta ja huumoria. Festivaalin esityksissä projisoinnit luovat tiloja, nuket toimivat itse valonlähteinä ja heittävät varjoja ympärilleen.
Festivaali järjestestään 4.-8.11.2020 Turussa kulttuuritehdas Manillassa. Osa ohjelmistosta on koettavissa myös verkossa, katso koko ohjelmisto täältä.
Valoaiheinen seminaari 5.11. klo 14
Nukketeatterin ja valosuunnittelun ammattilaisille suunnattu näyttämövalaisun estetiikkaa käsittelevä seminaari Light up the Puppet. Seminaari pohtii, millaista on valon ja henkiin herätetyn elottoman materiaalin dialogi. Seminaari toteutetaan Zoom-alustan kautta.
Tapahtuma sisältää valosuunnittelun professorin Tomi Humaliston luennon, Jarkko Forsmanin ja muiden valosuunnittelijoiden presentaatioita, keskustelua sekä minglausta vaihtuvissa pienryhmissä. Humaliston ja Forsmanin lisäksi puheenvuoroja pitävät Mari Agge, Immanuel Pax, Essi Santala ja Jere Suontausta. Lue lisää seminaarista ja ilmoittaudu mukaan täältä.
Värikylläinen varjo -luento 7.11. klo 15
Suomen Varjoteatteriyhdistyksen Tytti Marttilan ja Petri Lappalaisen luento Värikylläinen varjo avaa yleistajuisesti värillisten varjojen luomista ja erityistekniikoita. Zoom-alustalla pidettävän luennon aikana havainnollistetaan video- ja kuvanäytteillä, sekä paikanpäällä toteutetuilla varjoteatteriesimerkeillä.
Suomen Varjoteatteriyhdistys ry on vuonna 2016 perustettu yhdistys, jonka päämääränä on lisätä varjoteatterin tuntemusta Suomessa valmistamalla esityksiä, järjestämällä koulutuksia sekä edistämällä alan kansainvälisen osaaminen vaihtoa.
Ilmoittaudu luennolle täällä.
Elinan kanssa yksillä
Nukketeatteritaiteilija, ohjaaja, käsikirjoittaja ja hattutaiteilija Elina Lajunen emännöi festivaalin aikaisia keskusteluja, joiden aikana nautitaan taiteilijan lempijuomaa ja keskustellaan valosta, valovoimasta, piikeistä, palikoista ja pimeydestä sekä nukketeatteritaiteilijan olemassaolon sietämättömästä keveydestä. Osa keskusteluista käydään Zoom -alustan kautta ja osaan tulee ilmoittautua etukäteen Katso tarkempi ohjelma täältä.
Elinan kanssa yksillä Riina Tikkanen
4.11. Dark Matters esityksen jälkeen klo 20:00, TEHDAS Teatteri
Elinan kanssa yksillä Sandrine (Chaliwaté), Julie (Focus) ja Jukka Käyhkö (Suomen ilmastopaneelin jäsen, Turun yliopiston maantieteen professori)
5.11. Dimanche -esityksen tallenteen näytöksen jälkeen n. klo 20:00, TEHDAS Teatteri ja zoom.
Elinan kanssa yksillä Roosa Halme ja Outi Sippola
6.11. klo 18:00 TEHDAS Teatteri
Paloja mielten maisemista (ohjaus Joni Pietiläinen) kesto 14’54” –Dokumenttielokuva
Yhteisen keskustelun aiheena on ekologisuuden mahdollisuudet nukketeatteritaiteilijan työssä.
Elinan kanssa yksillä Drew Colby ja Elviira Davidow
7.11. klo 17:30 TEHDAS Teatteri ja zoom
Mr. Shadow -esityksen jälkeen
Nukketeatterin kesäyliopisto
Nukketeatterin intensiivikurssi Turussa 4.-7.11.2020 Aura of Puppetsin tiloissa Manillassa.
Aura of Puppets tarjoaa nyt ensi kertaa mahdollisuuden oppia alan perusteita ammattilaisten vetämän intensiivikurssin muodossa. Osana TIP-Festin ohjelmaa järjestettävä kurssi on kohdennettu esittävän taiteen ammattilaisille, ammattiin opiskelijoille tai jo pitkään harrastaneille.
Sen myötä osallistuja saa välineitä nukkejen ja nukketeatterin käyttöön osaksi omaa ilmaisukieltä. Kurssi koostuu nukeilla näyttelemisen, nukenrakennuksen ja nukketeatterillisen ajattelun tuntikokonaisuuksista.
Kurssille voi tiedustella peruutuspaikkoa. Lisätietoja kurssista täällä.