You are currently viewing Oh My Puppets! 2022 palaa kahden vuoden jälkeen Cirkoon

Oh My Puppets! 2022 palaa kahden vuoden jälkeen Cirkoon

  • Artikkelin kategoria:Ajankohtaista

Nykynukketeatterin minifestivaali järjestetään 21.-23.4.2022 Helsingissä. Kahden vuoden tauon jälkeen Oh My Puppets! juhlii nykynukketeatteria tuoreiden, aikuisille suunnattujen nukketeatteriesitysten myötä.

Solmussa ja Maneesissa nähdään kaksi sanatonta sekä yksi elävällä musiikilla höystetty tekstivetoinen esitys. Temaattisesti esitykset edustavat vähemmän katsottua puolta elämästä sekä kertovat universaaleista teemoista yksittäisten naisten tarinoiden kautta.

Festivaalin uutena aluevaltauksena Cirkon pihalla nähdään lisäksi elokuvia nukketeatterin maailmasta, kun liikkuva näyttämö Karavan parkkeeraa Suvilahteen. Ohjelmistossa on uusia, nukketeatterillisia lyhytelokuvia.

TEHDAS Teatterin The Unmentionable on Niina Lindroosin sooloteos ja leluteatteriesitys, joka on inspiroitunut ranskalaisen valokuvaajan ja taidemaalarin Dora Maarin (1907-1997) taiteesta. Teoksen lähtökohtana on Dora Maarin ottamien surrealististen valokuvien nukketeatterillisuus – kuvien tilanteet, tilat ja hahmot johdattavat kohti sanoinkuvaamatonta. Mitä on jäänyt rajauksen ulkopuolelle? Mitä tapahtuu ennen ja jälkeen hetken, joka on vangittu valokuvaan?

The Unmentionable katsoo tarkkanäköisesti Dora Maarin taideteoksia lähestyen niitä ihaillen, leikitellen ja niiden maailmaan intohimoisesti sukeltaen. Esityksen keskiössä on sekä melankolia että kutkuttava arvoituksen tunne, jotka luovat myös Maarin töihin niille ominaisen latauksen. 

Kaunis ja koskettava Anna Nekrassovan sooloesitys Ennen Peukalo-Liisaa käsittelee visuaalisen teatterin keinoin hedelmättömyyttä ja sen aiheuttamia pelkoja. Nukketeatteriesitys on arkinen satu aikuisille. Satu ihmisen omasta kamppailusta, pelosta, hedelmättömyydestä, haasteista ja haaveista: laululla, rytmeillä sekä nukke- ja esineteatterilla höystettynä.

Se on Anna Nekrassovan ensimmäinen sooloteos, joka perustuu hetkeen ennen H. C. Andersenin satua ”Peukalo-Liisa”. Hetkeen, jossa pääsemme kurkistamaan tarkemmin sadussa ohimennen mainitun äidin tarinaan.

TEHDAS Teatterin kostoa pohtiva Jeanne de Clisson – meriverellinen kostokuvaelma puolestaan herkuttelee keskiaikaisilla merirosvoseikkauluilla paperiteatterin keinoin ja  live-musiikin säestämänä. Jeanne de Clisson on tositapahtumia ja kuvitelmia toisiinsa sekoittava absurdi ja anakronistinen esitys, joka pudottaa päitä, mutta nostaa ne uudestaan paikoilleen, vähän eri kulmaan. 1300-luvulla eläneestä merirosvosta Jeanne de Clissonista kertova esitys rikkoo väkivallattoman naiseuden myyttiä. Lasikaton rikkomisesta syntyy sirpaleita, mutta paljonko verta on vuodatettava?

Cirkon pihalle festivaalin ajaksi parkkeeraa nukketeatterinäyttämö Karavan, jossa nähdään torstaina lyhytelokuvia nukketeatterin maailmasta. Maksuttomat näytökset pyörivät koko päivän!

Katso tarkempi ohjelma ja esitystiedot: Oh My Puppets! -festivaalisivulta.

Liput esityksiin Aura of Puppetsin Holvi-kaupasta.
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Aura of Puppets ja Uuden sirkuksen keskus Cirko.